Изкъртиха бюст-паметника на граф Игнатиев във Варна

Горната част на бюст-паметника на граф Игнатиев във Варна е изцяло изтръгнат от постамента му.

Цялата фигура на монумента е била съборена, а в момента от Областната дирекция на МВР проверяват случая и снемат отпечатъци, съобщи БНР.

Към 11.15 часа фигурата на граф Игнатиев вече я нямаше. Община Варна ще съхрани бюст-паметника до възстановяването му, съобщиха от общинския пресцентър.

По-късно от полицията ще изнесат повече информация за вандалската проява, случила се снощи. В района има много камери и извършителите ще бъдат установени, коментираха от ОД на МВР във Варна.

В 9:10 ч. тази сутрин гражданин е сигнализирал дежурния служител в Община Варна за вандалски набези върху паметника, който се намира в Градската градина между Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и филиала на театъра във Варна, съобщиха Община Варна.

На място веднага са се отзовали директорът на Дирекция „Култура и духовно развитие“ Антония Йовчева и началникът на Общинска полиция гл. инспектор Георги Ковачев. Те са констатирали, че металните планки в основата на бюст-паметника са изкривени, вероятно с лост, ръбовете са откъртени и винтовете са компрометирани. Няма липсващи елементи.

Монументът е демонтиран и ще бъде прибран и съхранен, докато не бъдат отстранени повредите по него. След това ще бъде възстановен на мястото си.

Припомняме, че това е пореден вандалски акт върху този паметник.

Четете още

Избор на редактора