Излиза неиздаван роман на Антон Дончев за Вълчан войвода

Неиздаван роман на Антон Дончев ще бъде представен на 19 декември в музей-галерия „Анел“, съобщават организаторите.

Томът е озаглавен „Вълчан Войвода и златото на Лизимах“. За него ще говори актрисата и съпруга на писателя Райна Василева. Тя ще прочете и откъс от книгата. В събитието ще участват още председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, литературният критик, писател и издател Иван Гранитски и поетът, бизнесмен и колекционер Ангел Симеонов.

Книгата  „Вълчан Войвода и златото на Лизимах“ излиза със съдействието на инженер Любомир Пашов, председател на фондация „Звезди по звездите“.

За това, че Антон Дончев е работил по роман за Вълчан Войвода Иван Гранитски разказа в края на 2022 г. „Той пишеше на ръка и някъде диктуваше. Когато разчетем и обединим всичко, което е останало от отделните глави, ще видим в каква степен те са завършени. Аз говорих много пъти с него. Той работеше усилено, но последните няколко месеца, когато болестта го налегна по-сериозно, не можеше много силно да работи върху романа“, разказа тогава пред БТА той.

Антон Дончев (1930-2022) е писател, автор на книги, сред които „Пробуждане“, „Време разделно“, „Девет лица на човека“ (1980), „Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес“ (1981-1984, в 4 тома), „Странният рицар на свещената книга“ (1998), „Легенди за двете съкровища“ (1998), „Николай Рьорих – Ярило слънчицето и бога Агни“ (2002), „Трите живота на Кракра“ (2007), „Сянката на Александър Македонски“ (2015).

Писал е още творби за деца и юноши, пътеписи, сценарии за игрални телевизионни филми, сред които „Калоян“ (1963, в съавторство с Димитър Мантов и Дако Даковски), „Глутницата“ (1972), „Изгори, за да светиш“ (1976, телевизионен филм), „От другата страна на огледалото“ (1977), „Завръщане от Рим“ (1977, телевизионен). През 1987 г. режисьорът Людмил Стайков екранизира романа „Време разделно“. Сценаристи на филма са Людмил Стайков, Георги Данаилов, Михаил Кирков и Радослав Спасов, който е и оператор на филма.

Четете още

Избор на редактора