Как да различите китаец, кореец и японец

За много европейци китайците, корейците и японците изглеждат много сходни, а някои изобщо не могат да открият разлика във външния вид на тези народи. Какво е общото между тези народи и какви са различията им?

За това говорят експерти етнографи.

Исторически корени

Тези три нации имат общ исторически предшественик – хората Хан, които са живели на територията на съвременен Северен Китай. Именно те са положили основите на първата цивилизация край Жълтата река преди около 5500 години. Интересното е, че днес около 90% от китайското население се смятат за потомци на китайците Хан!

Процесът на отделяне на корейците от Хан започва около 2-рото хилядолетие пр.н.е. Японците като отделна нация са се формирали дори по-късно: те са мигрирали на територията на Японския архипелаг от Корейския полуостров през 1-во хилядолетие пр.н.е. На новото място бъдещите японци се смесили с местното население – айну , които, изненадващо, имали кавказки черти! Произходът на айну все още остава загадка за изследователите, тъй като не е ясно как са се озовали в толкова отдалечени райони на Евразия.

Хилядолетното самобитно развитие е оказало сериозно влияние както върху облика, така и върху културните характеристики на тези три народа. Поради това азиатците лесно правят разлика между представители на съседни страни.

Коренното население на Япония, айну

Разлики между китайци и японци

В исторически план отношенията между Китай и Япония винаги са били напрегнати. Японците живеели на островите, избягвали външни влияния и оставали изолирани, с изключение на контакта с айну, а китайският народ в крайна сметка се смесил с тибетците, манджурите, евенките, монголите и други народи.

Многообразието от етнически групи в Китай може да се сравни с това в Европа – жителите на различните региони на страната имат свои собствени характеристики. Но за един европеец или американец китайците изглеждат едни и същи хора.

Физическите разлики между китайците и японците са лесни за забелязване, след като ги опознаете: японците обикновено са по-високи, имат по-светла кожа, по-деликатни черти на лицето и широко разположени очи. За разлика от китайците, японците са склонни към западната мода и стилове на облекло.

Поведението и навиците на японците са подобни на корейците: и двата народа показват скромност, спокойствие и рядко повишават глас. Като цяло типичният японец се отличава от китаеца по своята изисканост и загриженост за външния си вид.

Японският език е заимствал много елементи от китайския, включително писмена система с подобни знаци. Въпреки визуалните прилики обаче, китайският е по-труден за произнасяне и неговият речник се различава значително от японския.

Разлика между корейци и китайци

Корея, разположена в непосредствена близост до Китай, е била под сериозно влияние от Средното царство. Това е особено забележимо по време на периодите на китайско завоевание и контрол над полуострова. Това се е отразило и на външните прилики между корейците и китайците.

Но има и забележими разлики: китайците обикновено имат по-кръгли лица с широки скули, широк нос, плътни устни и по-тъмен тон на кожата. За разлика от тях корейците често имат плоски и леко издължени лица, тънки устни, по-висок ръст и светла кожа.

По отношение на модата и стила на облекло също има разлики: южнокорейците са склонни да следват западните тенденции и да се обличат в западен стил, докато китайците обикновено предпочитат по-удобни и не толкова претенциозни дрехи. Севернокорейците, които рядко напускат страната, се обличат по-скромно и са по-ниски от южнокорейците.

Севернокорейци

Разлики има и в поведението на двата народа: китайците са по-експресивни, общителни и отворени, докато корейците са склонни да бъдат сдържани и скромни.

Езикът е друга област, в която се забелязват разликите между корейците и китайците. Въпреки че корейският език е силно повлиян от китайския, страната в крайна сметка изоставила използването на китайската писменост. Въпреки някои прилики с японския, корейският език е значително различен от двата съседни езика.

Определянето на националността на човек от Корея, Китай или Япония по външен вид може да бъде трудно и те често могат да бъдат объркани, но познаването на техния език, културни характеристики и норми на поведение ще помогне да се разпознае тяхната националност, пише dzen.ru.

Четете още

Избор на редактора