Камбаните бият! Бог се роди, Коледо

Камбаните бият. Настъпи Рождество Христово!

Християнският свят чества рождението на Божия Син Исус Христос. Според Евангелието Христос се ражда в пещера във Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. Вярва се, че идването на Христос на земята дава началото на една нова ера в историята на човечеството.

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний отслужи днес празничната Рождественска света литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и прочете на нея патриаршеското и синодално послание за Рождество Христово.

Празничните песнопения в прослава на Иисус Христос, чието рождение озари света със светлината на познанието, огласяваха празничната литургия за Рождество Христово в катедралата. Прочетен беше и разказът от Евангелието на Св. апостол Матей за раждането на Божия син – Иисус Христос.

В народния календар Коледа започва още от полунощ след Бъдни вечер – с обичая Коледуване. Според българските традиции в него участват само млади мъже. Коледарите обикалят по къщите и пеят за здраве и благоденствие. Облечени са празнично, като за голям студ, с окичени с китки и пуканки калпаци. Времето за коледуване е точно определено- от полунощ до изгрев слънце. Домакините по къщите ги даряват с краваи.

Днес имен ден празнуват Христо, Христинa, Ицо, Kристинa, Kристиaн, Kристиaнa, Райко, Радко, Радослав, Радостин, Божан, Божана, Божин, Божил, Радомир и производните на тези имена.

Четете още

Избор на редактора