Канадски скиор с тежка контузия след падане в Банско

Канадският алпиец Лиъм Уолъс се контузи тежко по време на тренировка за стартовете от световната купа в Банско. На писта „Котвата“ той излита от трасето, помита предпазната мрежа и се сурва по урвата в гората.

Веднага обаче е изваден от спасители, които с моторна шейна го закараха до медицинския хеликоптер, нает от организаторите от Словакия. С него той бе откаран директно в София, защото съмненията са за перфориран бял дроб. Федерацията по ски отново взе под наем, защото все още няма и една лицензирана машина в България.

Уолъс е на 24 години и е роден в Банф, Алберта. Той е носител на северноамериканската купа за 2022 г. и от този момент кара в световната, уточнява 24 часа.

Френски скиор пък е получил травма в коляното, която го вади от стартовете в Банско.

„Благодарение на екипа на България Хели Мед Сървиз, бе осигурена логистиката на словашкия HEMS оператор Air Transport Europe, който обслужва световната купа в Банско, за да извърши спешен полет с тежко пострадал ски състезател от Банско до София и хеликоптерът да кацне на болница Св. Екатерина!

Полетът от Банско до София е изпълнен за 28 минути, а на борда летя един от нашите пилоти Огнян Янков.

Надявам се хората, които не спират да бълват лъжи и пропаганда за проекта HEMS в България, да преосмислят поведението си от тук нататък, гледайки видеото от мисията“, написа във фейсбук профила си министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

Четете още

Избор на редактора