Загиналият скиор не е имал лавинен уред

Без уред срещу лавини e бил скиорът, който беше открит затрупан снощи в Боровец. Стана ясно и че групата, с която е бил са карали извън пистата, когато се е случил инцидентът.

Загиналият Момцис Константинос обожавал планината и пътувал постоянно, за да се катери и да кара ски, пише уебсайтът на гръцката национална телевизия, цитиран от bTV.

Мъжът е бил ски инструктор, планински катерач и запален любител на екстремните спортове.

Лавината е паднала вчера следобед в Боровец, в района на пистата Маркуджик 3, където е имало предупрежедние за опасност. Загиналият е бил заедно с още трима, които обаче са успели да излязат. 25-ма планински спасители и 4 кучета участваха в издирването му. Лавината е била с размери около 150 метра и близо 30 метра ширина.

От Планинската спасителна служба предупреждават да се избягват навятите северни, североизточни и източни склонове, и туристите да тръгват подготвени за планината, предаде БНТ.

„Затрупаният нямаше лавинен уред, което доста ни затрудни, ако беше с лавинен уред щяхме да го намерим много бързо“, посочи Ангел Керкелев, началник на спасителна база „Боровец“ ПСС.

Лавината е много голяма, много е плътен снега и затрупаният беше на много голяма дълбочина и кучетата не успяха да сработят и не го откриха веднага за съжаление и към 19,30 вечерта го открихме с рекодектор.

Четете още

Избор на редактора