Петков: Без ковид мерки през лятото

„Няма и не се предвижда да има ограничения, свързани със затваряне на бизнеси, няма изискване за КОВИД сертификати в страната и няма ограничения в придвижването. Българите могат да имат едно спокойно лято“. Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков след среща в Министерски съвет със здравни експерти. Основна тема е била нуждата от въвеждане на противоепидемични мерки и новият план за справяне с пандемията.

Петков уточни, че той ще бъде актуализиран на база измененията в Закона за здравето. Основната задача на правителстовто е да има ясна предвидимост за ситуацията със заболеваемостта от коронавирус. „В Плана има 6 етапа, базирани отново на заетост на болничните и интензивните легла и общи епидемични показатели. Данните към момента показват, че по-голямата част от страната се намира в Етап 0, с няколко области в Етап 1“, обяви още Петков.

„Задължителната противоепидемична мярка, която ще бъде въведена на този етап е носенето на маски в лечебните и здравните заведения в най-засегнатите области. Ще има и препоръка за работодателите да въвеждат работа от вкъщи там, където е възможно“, заяви здравният инспектор доц. Ангел Кунчев. Той допълни, че маските ще са задължителни и в социалните домове за възрастни хора.

Пикът ще бъде през август, но никой не може да каже дали ще има нова вълна на есен, каза още Кунчев. Според него обаче ситуацията сега е много по-различна от преди две години, защото има ваксини, а и здравната ни система е подготвена, независимо, че новият подвариант на Омикрон е много по-заразен.

Четете още

Избор на редактора