Държавата с план за борчовете на Топлофикация София

С проект на постановление на Министерския съвет се предлага одобряване на промени в бюджета на Министерството на енергетиката за 2024 г., бидейки министерството дофинансирано с бюджетно салдо за сметка на централния бюджет в размер на 1 580 315 352 лева. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на енергетиката в оставка Румен Радев.

Той съобщи, че правителството в оставка е утвърдило два важни акта – постановление на Министерския съвет, което решава проблем с бюджета на Министерството на енергетиката за 2024 г., и второ – решение на Министерския съвет, което конкретизира мерки за уреждане на взаимоотношенията в сектор „енергетика“.

Министър Радев обясни, че се цели придобиване на вземанията на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и на „Булгаргаз“ ЕАД от „Топлофикация София“, което ще стане по реда и до размера съгласно Закона за държавния бюджет за 2024 г. Той обясни, че за да стане това факт, е необходимо положително решение за режимите на държавна помощ от страна на Европейската комисия (ЕК), както и че придобиването не представлява държавна помощ по смисъла на Договора за функциониране на Европейския съюз (ЕС).

Имаме натрупвани систематично в огромен размер задължения от страна на „Топлофикация София“ към енергийния сектор за газови доставки, заяви Радев и допълни, че в годините една част от тези задължения са прехвърляни от „Булгаргаз“ към БЕХ, друга продължава да расте и да се натрупва в салда към „Булгаргаз“. Към 31 декември 2023 г. сумата наближаваше 800 млн. лева, към настоящия момент тя отново е със същия обем, обясни енергийният министър в оставка. Очакванията му са към 31 март задълженията малко да надхвърлят 800 млн. лева. Според Радев тази неблагоприятна практика води до внушителната сума от 1,6 млрд. лева задължения към групата БЕХ (800 млн.лв. към „Булгаргаз“ и други близо 800 млн.лв. към БЕХ).

Целта на приетото днес от кабинета е тази ликвидност да се върне в сектора, тъй като средствата може да се използват за решаване на други проблеми, ликвидни въпроси, реализация на инвестиционни и ремонтни програми.

Румен Радев обърна специално внимание на това, че с приетото постановление на кабинета не се сменя собствеността на „Топлофикация София“. „Държа много дебело да подчертая, че не говорим за смяна на собственост. С тези стъпки не се пристъпва към замяна на дълг за собственост“, заяви той и изтъкна, че дружеството остава общинско.

По отношение на Фонда за сигурност в електроенергийната система министърът в оставка Радев каза, че коментираните в публичното пространство суми за дефицитни суми там от типа на милиард са несъстоятелни. „Имаме над 430 млн.лв. налични в този фонд за сигурност, които са нашият натрупан буфер, за да можем да реализираме задачите си по изпълнение на подкрепата за битовия потребител след 1 юли 2024 година“, заяви Румен Радев. Той обясни, че използването на средства чрез целево събирани вноски има своето продължение и съответно не е под никаква форма поставено под въпрос, застрашено или компрометирано.

Попитан дали има план за намаляване на цената на парното във връзка с понижените цени на газа, Радев каза, че този въпрос не трябва да се адресира към Министерството на енергетиката, защото то няма функция по отношение на ценообразуването. Министърът в оставка обясни как се формират цените в сектор „топлоенергетика“. За цената на природния газ той посочи, че има месечно подавани заявки от страна на обществения доставчик „Булгаргаз“ според техните разчети за използваните количества природен газ на база заявено потребление и на база осигурени количества. Така те правят своята прогноза и разчет, предоставят я до девето число на месеца в КЕВР, която дискутира, обсъжда и накрая комисията се произнася за цената за следващия месец, припомни министърът.

Цената на топлофикационната услуга също става с решение на КЕВР, чиято практика обичайно е с едно ценово решение да се обхване целият ценови период от 1 юли на съответната година до 30 юни на следващата, каза Радев. Според него това е една от най-сложните сметки, които трябва да направи КЕВР, заради многото фактори, които определят крайната цена на услугата.

Четете още

Избор на редактора