Колекционер извади $34.8 млн. за картина на Моне

Картина на френския импресионист Клод Моне беше продадена на търг на „Сотбис“ в Ню Йорк за почти 35 млн. щатски долара, предаде АФП, като цитира аукционната къща.

Най-големите тръжни къщи „Кристис“ и „Сотбис“ започнаха пролетните си продажби в американската столица на изкуството и финансите в понеделник. Въпреки че през миналата година световният пазар на изкуство не постигна много добри резултати, силните продажби в Лондон и Париж вдъхнаха оптимизъм за 2024 г.

Картината на Клод Моне „Купи сено в Живерни“, нарисувана през 1893 г., беше продадена за 34,8 млн. щатски долара след „осемминутна битка“ при наддаването, каза говорител.

Междувременно британско-мексиканската художничка Леонора Карингтън подобри собствения си рекорд на търг, като творбата й Les Distractions de Dagobert беше продадена за 28,5 млн. щатски долара, отбелязва АФП.

Това „нарежда Карингтън сред петте най-скъпо оценени жени художници, изпреварвайки мъжете сюрреалисти като Макс Ернст и Салвадор Дали“, посочват от „Сотбис“

Конкурентите от „Кристис“, собственост на холдинга на френския милиардер Франсоа Пино, от миналия четвъртък са подложени на кибератака, създала проблеми при функционирането на уебсайта, на който се провеждат някои от търговете.  От компанията обявиха, че са се „справили“ с този „технологичен проблем със сигурността“.

Във вторник вечерта в престижната си централа в „Рокфелер център“, в сърцето на Манхатън, „Кристис“ продаде творби на съвременното изкуство на стойност 115 млн. щатски долара, включително част от колекцията на Роса де ла Круз, известна кубинско-американска дилърка на изкуство в Маями, починала през февруари.

Картина на Жан-Мишел Баския, озаглавена „Италианската версия на Попай няма свинско в диетата си“, пък бе продадена за 32 млн. долара. Сумата обаче е далеч от рекордите, поставени от нюйоркския художник, починал на 27-годишна възраст през 1988 г., отбелязва АФП.

Баския доминираше и в двете вечери във вторник и сряда в малката аукционна къща „Филипс“, като творбата му „Без заглавие (ELMAR)“ беше продадена за 46,5 млн. щатски долара.

На фона на войните в Украйна и Близкия изток и с по-малко руски купувачи на пазара, световните търгове на изкуство достигнаха 14,9 млрд. щатски долара през 2023 г. в сравнение с 16 млрд. щатски долара през 2022 г. (-14,5%), уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора