Маркет линкс: Без ИТН в следващия парламент

Шест партии влизат в 51-вото Народно събрание. „Продължаваме Промяната-Демократична България“ и „Възраждане“ си оспорват второто място. Ако изборите бяха днес в новия парламент щяха да влязат и двете фракции от разцепилото се ДПС. ИТН не влиза в парламента.

Това показва национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и “Маркет ЛИНКС”, проведено сред 1011 пълнолетни в страната между 25 септември – 1 октомври.

Лидерското място е за ГЕРБ-СДС с малко над 23%. Второто място е за „ПП-ДБ“ с 14,1 на сто, следвани от „Възраждане“ на минимална разлика под 1% – съответно 13,3 на сто за партията на Костадин Костадинов.

И двете крила на ДПС биха били част от новия парламент. Коалицията около Ахмед Доган – „Алианс за права и свободи“ получава 8,4%, формацията около Делян Пеевски „ДПС – Ново начало“, 6,4% подкрепа от решилите да гласуват.

Задържането на Джейхан Ибрямов ще има мобилизационен ефект за симпатизантите на АПС, коментира Добромир Живков от агенцията.

„БСП – Обединена левица“ пада на 5.3% от всички гласуващи, а „Има такъв народ“ получава подкрепата на 3,4 процента, като на този етап според социолозите от „Маркет ЛИНКС“ партията не преминава четирипроцентната бариера. Но не трябва да се забравя, че 20-25% от българските избиратели решават в последния момент за кого да гласуват, обясни Добромир Живков по бТВ.

48% от анкетираните казват, че купеният и контролиран вот ги обезсърчават да гласуват. А 55% очакват на тези избори да има повече контролиран и купен вот.

Четете още

Избор на редактора