Прокуратурата дири кой лепи некролози на Хитлер

Софийската районна прокуратура се самосезира във връзка с информация, разпространена от Организацията на евреите в България „Шалом“ и Централния израилтянски духовен съвет, за разлепени некролози на Адолф Хитлер на фасадата на Софийската синагога, съобщиха от прокуратурата.

От организацията посочват, че това се е случило през съботния ден и е извършено от маскирани лица. По случая е възложена проверка на столичната полиция, в хода на която следва да се издирят извършителите, да се установи има ли свидетели и видеозаписи.

В официалния си профил във Фейсбук от „Шалом“ посочват, че деянието е извършено в края на почивния за всички евреи Шабат и във време, в което все още се отслужват молитви в синагогата.

„Прославата на националсоциалистическата идеология и нейните лидери, извършили едни от най-жестоките престъпления в историята, е не просто престъпление, а и обида към всички онези български граждани, които в годините, а и днес, ясно са изразили своята позиция срещу расизма и антисемитизма“, заявяват от организацията.

Четете още

Избор на редактора