МОК изхвърли шейха на Кувейт за 15 години

Шейхът на Кувейт Ахмад Ал-Фахад Ал-Сабах беше наказан с лишаване от правото да заема каквато и да е позиция в Международния олимпийски комитет (МОК) за срок от 15 години заради нарушения на етичните правила.

В писмо, видяно от репортер на агенция Ройтерс, генералният директор на МОК Кристоф де Кепер информира всички членове на Изпълнителния съвет за решението да санкционира някога могъщия шейх Ахмад заради съдебно дело в Швейцария.

Изпълнителният съвет на МОК потвърждава сериозността на нарушенията на етичните принципи от шейх Ахмад Ал-Сабах, включително предателство към клетвата на олимпийското движение, както и увреждането на репутацията на МОК, което е застрашило интересите на организацията“, се казва в писмото, подписано на 3-и май от Де Кепер.

В резултат на всички тези провинения се казва, че МОК „следователно санкционира Шейх Ахмад Ал-Сабах чрез спиране на всички права, прерогативи и функции, произтичащи от членството му в МОК за период от петнадесет години, считано от датата на предишното решение за санкция от Изпълнителното бюро на МОК на 27 юли 2023-а година“.

Първото му наказание от Комисията по етика беше наложено миналата година и беше със срок три години, след като се установи нерегламентирана негова намеса в изборите за ръководство на Олимпийския съвет на Азия. Но човек с политическа кариера в миналото – генерален секретар на ОПЕК, шейхът има и друго наказание. През 2021-а година той беше осъден от швейцарски федерален съд за фалшификация, след което се оттегли от президентския пост на Азиатските олимпийски комитети. Но на последвалото събрание в разрез с правилата се опита да повлияе на избора на свой наследник.

Шейх Ахмад някога беше един от най-влиятелните хора в спортната политика, заемайки ключови позиции както в МОК, така и в ръководния орган на световния футбол (ФИФА). Известен беше като голям приятел на Томас Бах – президент на МОК. В родината му все още е уважаван и беше назначен за за министър на отбраната на Кувейт, уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора