Непо играе на специален стол. Фишер имаше подобен!

В Астана започна мачът за титлата на Световното първенство по шахмат през 2023 г. В първата партия Ян Непомняшчи направи реми с Дин Лирен, а най-внимателните зрители обърнаха внимание на една интересна особеност – гросмайсторските столове на масата за игра. Оказва се, че тази година те са наистина необичайни. Каква е тяхната особеност?

Обикновено участниците в мача за титлата сядат на масата за шах на едни и същи столове. Например от 2008 г. в шампионатните мачове шахматистите използват само еднакви столове: веднъж те бяха скромни, както в битката между Магнус Карлсен и Виши Ананд през 2013 г., веднъж бяха масивни и стръмни, както в играта между Карлсен и Сергей Карякин през 2016 г.

През 2021 г. Непомняшчи и Карлсен имаха много сходни, но все пак различни столове. Струва си да се отбележи, че те бяха брандирани, тоест с ярки лога на спонсорите на шахматистите, които седяха върху тях.

Но на мача в Астана столовете са съвсем различни. Дин Лирен избра скромен вишнево-бял стол, докато Непо ​​избра строг, черен кожен стол. В същото време на нито един от столовете няма лого на спонсори.

Според Сергей Кишньов, треньорът на Непомняшчи, руснакът е донесъл своя стол. А Динг избрал своя стол сред предложените от организаторите.

Това обаче, разбира се, не са първите различни столове в историята на мачовете за световната шахматна корона. Карпов и Каспаров в директни битки, например, също предпочитаха различни.

Ако говорим за стола на Ян, тогава има още един интересен факт. Неговият стол е много подобен на тези в мача за титлата през 1972 г. между американеца Робърт Фишер и Борис Спаски от СССР. Тогава в Рейкявик имаше и строги черни мебели със стоманена рамка и масивни подлакътници. Отначало само Фишер играеше в такова кресло, а след това Спаски също седна на подобен стол, пише chаmpionat.ru.

Четете още

Избор на редактора