Лудогорец намачка Астана, чака Аякс

Лудогорец прегази шампиона на Казахстан си осигури среща с европейското величие Аякс Амстердам, след като елиминира Астана и ще играе в плейофния кръг на турнира Лига Европа.

Разградчани спечелиха с 5:1 на своя стадион и преодоляха пасива от 1:2 от първата среща. При това положение дори и да бъдат отстранени от Аякс, те си гарантираха участие в груповата фаза на турнира Лига на Конференциите, където отиват загубилите от четвъртия елиминационен кръг на Лига Европа.

По два гола за успеха на орлите отбелязаха Бърнард Текпетей и Якоб Пьотровски, а петото попадение беше на сметката на капитана Кирил Десподов. Казахстанците, които не успяха да се отърсят от вихрушката в началото на второто полувреме, завършиха мача с 10 души заради червения картон на Душан Йованчич.

Срещата започна с очакван натиск на разградчани. Двама от обичайните участници в последните попадения на шампионите изработиха първия гол – Аслак фон Витри проби от дясно, но не центрира, а върна успоредна топка на границата на наказателното поле. Бърнард Текпетей овладя топката, финтира един защитник на Астана и стреля, а топката влетя в долния ляв ъгъл на вратаря Чондрич.

Гостите обаче върнаха гола почти веднага. Атака от ляво завърши с центриране на Урега, а в малкото наказателно поле Дембо Дарво надскочи и двамата централни защитници на домакините и наказа вратаря Симон Слуга.

Само за 4 минути Лудогорец стигна до нови два гола през втората част. Първо Якоб Пьотровски получи топката в централната зона, напредна няколко метра и стреля мощно. Топката обаче се отклони в гърдите на защитник от Казахстан, тупна пред вратаря Чондрич и макар да беше в близкия му ъгъл, стана трудна за спасяване.

В 49-ата минута Бърнард Текпетей вкара втория си гол в мача. Той овладя изритана топка от Пластун, пребори се в Йованчич, подмина го, направи двойно подаване с Руан Крус и с мощен изстрел по диагонала не остави надежди на вратаря на гостите.

И четвъртото попадение не закъсня. Негов автор стана отново Якоб Пьотровски. Кирил Десподов центрира от ъглов удар, Сундберг намери топката с глава и я прати в гредата. Отбита обаче тя падна на крака на поляка, който нямаше как да сбърка от един метър.

В 67-ата минута дойде ред и на капитана Кирил Десподов да се разпише. Той се измъкна от защитата на Астана, овладя дълъг пас от Руан Крус, пребори се със защитник, за да прати след това топката покрай вратаря.

Четете още

Избор на редактора