Нобеловите лауреати за 2023 г. се събраха в Стокхолм

Седмицата на Нобеловите тържества по традиция започна в шведската столица с посещение на лауреатите и членовете на техните семейства в Нобеловия музей в стария град на Стокхолм. Там носителите на високите отличия даряват личен предмет за колекцията и оставят подписите си върху стол в бистрото, съобщи ТАСС.

Деветима от тазгодишните лауреати са пристигнали в шведската столица. Носителят на Нобеловата награда за литература Юн Фосе се очаква в петък.

По време на Нобеловата седмица поканените гости ще присъстват на редица събития, включително пресконференции и лекции с тяхно участие. Те ще посетят училища и ще вземат участие във фестивала „Светлините на Нобеловата седмица“.

Нобеловият концерт, в който ще участват финландският диригент Еса-Пека Салонен и германската цигуларка Юлия Фишер под съпровода на Кралския стокхолмски филхармоничен оркестър, ще се състои на 8 декември.

Научната конференция „Нобеловата седмица – диалог“ ще се проведе на 9 декември, а на 10 декември в залата на Стокхолмската филхармония ще се състои церемонията по връчването на Нобеловата награда, последвана от банкет в кметството.

Всеки от лауреатите, който пътува до Стокхолм, има право да включи в официалната си делегация до 14 души. Всички разходи за полет и настаняване в Стокхолм на почетните гости и техните съпруги се поемат от Нобеловата фондация, а за останалите гости – от лауреатите. Почетните гости пребивават в центъра на града, в първокласния „Гранд хотел“, който се намира, срещу Кралския дворец.

Тазгодишните лауреати са Каталин Карико и Дрю Уайсман (физиология или медицина), Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л’Юийе (физика), Мунги Бавенди и Луис Брус и руснакът Алексей Екимов (химия), Юн Фосе (литература) и Клодия Голдин (икономика).

Наградата за мир, според завещанието на Алфред Нобел, се връчва в Осло от председателя на Норвежкия нобелов комитет. Церемонията ще се състои в кметството на града и на нея ще присъстват членове на норвежкото правителство и кралското семейство. Тазгодишната награда беше присъдена на иранска правозащитничка Наргес Мохамади.

На 10 декември – Деня в памет на Алфред Нобел – Стокхолмската филхармония ще бъде домакин на церемонията по награждаването. Тя ще бъде последвана от банкет, чието меню се пази в строга тайна до последния момент.

По традиция на 4 декември от италианския град Сан Ремо, където Нобел прекарва последните си години, в Стокхолм бяха доставени 300 килограма зеленина и 25 000 свежи цветя – рози, орхидеи и мимози, за да украсят залите, в които ще бъдат почетени лауреатите. Декорациите се изработват от 15 флористи, които работят по тях в продължение на четири дни.

В навечерието на церемонията по награждаването се провежда репетиция с лауреатите, за да бъдат запознати с всичко, което се случва в хода й: как да се приближат до краля и да се поклонят, как да приемат дипломата, медала и цветята. Ролята на краля по време на репетицията обикновено се изпълнява от ръководителя на оркестъра. Въпреки че лауреатите са свикнали да се изявяват пред голяма публика, връчването на Нобеловата награда е специален ден и много от тях изпитват притеснение.

Обикновено за тържествата в Стокхолм и Осло Нобеловата фондация изразходва 15 милиона. крони (около 1,46 милиона долара). Тази сума включва основните разходи: транспорт, банкет и настаняване на лауреатите. Нобеловият концерт и семинарът „Нобеловата седмица – диалог“ се финансират от спонсори.

От 1901 г. насам Нобеловата награда е присъдена общо 616 пъти на 989 лица и организации.

Четете още

Избор на редактора