Образуваха дисциплинарка срещу военен прокурор

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу шефа на Военно-окръжната прокуратура в София Адалберт Кръстев.

За членове на състава бяха избрани Йордан Стоев, Георги Кузманов и Гергана Мутафова, уточнява Лекс.бг.

В края на март и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов поиска уволнението на Кръстев заради множество нарушения и неизпълнение на задълженията от страна на военно-окръжния прокурор на София.

Нарушенията са били констатирани при комплексна проверка, извършена от обвинители от Върховната прокуратура и от Военно-апелативната прокуратура за работата на ВОП от началото на 2022 г. до средата на миналата година.

Проверяващите установили нарушения на случайния подбор при разпределението на дела, като 74 преписки и досъдебни производства били разпределени на дежурен прокурор, вместо на случаен принцип. Пак в нарушение на тези правила били разпределени и преписки по изпълнение на 15 присъди.

Със заповеди на Кръстев били обособени и групи при военните следователи за случайно разпределение на делата, въпреки че към онзи момент според Закона за съдебната власт следователите могат да осъществяват разследване само по досъдебни производства, но не и по преписки.

Четете още

Избор на редактора