Овчари и козари на протест срещу македонските агнета

„Затваряме границата на Кулата на 30 март, ако не се предприемат мерки от страна на БАБХ във връзка с вноса на агнешко месо от Северна Македония“, съобщи Симеон Караколев – основател на Националната овцевъдна асоциация, понастоящем съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Причината за протеста им е, че България няма одобрен граничен контролно-пропускателен пункт за внос на месо от Македония. Затова го внасят през Гърция и оттам през Кулата – в България.

Македонското агнешко се предлага на наши търговци на цени между 6,50 и 7 евро за килограм. Цената на българското агнешко преди Великден е около 19-20 лева на килограм без ДДС.

„Но Северна Македония не е член на Европейския съюз. Тя не изпълнява тежките регламенти, условности и обязаности, които ние изпълняваме. Нормално е тя да произвежда на по-евтина цени. Когато започнат да изпълняват европейските изисквания, регулации, тогава ще видим на каква цена ще продават месото. Европа има минимум 10 регулации повече от тези, които са в Македония, затова на тях им е по-евтино да произвеждат месоки – за фуражи, хигиенни изисквания, хуманно отношение и още много, много други“, посочи Симеон Караколев.

В отговор на коментара, че при това положение е естествено българинът да предпочете по-евтиното месо, Караколев отсече, че щом на българския купувач му е по-изгодно да купува македонското месо, не трябва да даваме пари да поддържаме българско животновъдство.

„Нека тогава купуваме от Македония, от Румъния, от къде ли не и край на мача. Това е решението явно – да се приключи с българското животновъдство. Просто нашето да го няма, щом е такава целта. Хайде някой да закара във Франция по-евтино месо и да видим дали французите ще се избият да го купуват! В крайна сметка е нужен и малко шовинизъм, всеки да си подкрепя родното. Иначе защо даваме тази субсидия. Не му давай субсидия, не му купувай месото и той ще приключи. Така решаваме проблема тотално. Тогава и в Македония като вдигнат цените, ще ядем яребици. Не може да се разсъждава така, когато става дума за подкрепа на родното производство“, смята Караколев.

Той обясни, че в България няма свръхпроизводство на овче месо, за да се регулира износа примерно да се изисква първо да продаваме в България, и ако остане – да се изнася.

„Специално овцевъдството е регулирано. Колкото е потреблението в България, толкова овце се отглеждат. Като падне потреблението, падат и отглежданите овце и аз питам за какво ги дадаме тези милиони субсидии, защо правим тези стратегии дългосрочни, тези прогнози, като в същото време не подкрепяме това родно производство“, коментира шефът на животновъдната асоциация.

Четете още

Избор на редактора