Кочът Коци най-тежък на събора на овчарите край Търново

166-килограмовият Коци, кръстоска между породите Асаф и Черноглава Плевенска, спечели състезанието за най-тежък коч на Националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир.

Животното донесе на собственикът си Веселин Димитров от с. Слънчево парична награда от 1000 лева, но не успя да победи рекордьора от минали години 170-килограмовия Мани.

За да премерят тегло в най-популярната надпревара на кантара бяха качени още 5 коча от породите Черноглава Плевенска, Ил сьо Франс и Шароле.

Изненадваща бе появата на декоративния овен Леонардо, донесен на ръце от собственика си. Със своите 32 килограма мини кочът на ЕТ „Аваси“- Белоградец се оказа 5 пъти по-лек от фаворита Коци, но обра овациите на публиката и получи специална награда.

12 фермери от различни краища на страната се включиха в състезанието по ръчно доене, което бе спечелено от Хасан Ахмед от с. Вълчин.

Победител във второто състезание по стрижба, в което се включиха 7 участника, стана Захире Исмаилов от Търговище с време 9,36 мин.

На събора от 6 до 8 май бяха показани над 1000 животни – овце, кози, коне, кучета, магарета и др., както и селскостопанска техника и оборудване.

Четете още

Избор на редактора