Огнища на магарешка кашлица в четири училища

Разпространението на коклюш (магарешка кашлица) ще продължи, най-вече в организирани колективи, защото изисква по-продължителен контакт. В четири училища в София вече имаме нещо като епидемичен взрив, но не е голям. Най-големият е в 145 ОУ – осем деца, другите са по шест, по три. Има засегнато едно частно училище. Това вероятно ще се появи и в страната, съобщи пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той не каза кои са другите училища с повече случаи, но се надява ваканцията тази седмица да намали донякъде интензитета.

Главният здравен инспектор огласи данни, които обаче съвпадат с известните от миналата седмица – 66 от началото на годината. Изглежда много малко, но е голямо увеличение спрямо същото положение миналата година. Повечето случаи са на деца, които се намират в период преди реимунизацията на 12 години. У нас покритието на ваксината е сравнително добро, затова не се очакват проблеми като в Дания например, където има над 6000 случая.

Ако една кашлица се задържа повече от седмица, 10 дни, две седмици и не се поддава на нормалното лечение с антибиотици, трябва да предприемат изследване за коклюш, съветва Кунчев. По думите му, когато заболяването влезе в училище или детска градина, мерките не са особено ефективни.

Съгласно наредбата се издирват контактните лица, поставят се под медицинско наблюдение. Изолира се случаят, за да не създава нови контакти и да не заразява други деца. Обикновено контактните, които заболяват са или деца от близкото обкръжение, или от класа. Не е като грипа или морбилите, просто да минеш и да се заразиш. С това сравнително добро имунизационно покритие няма условия за чак такива драматични развития, каза Кунчев.

Диагностиката на коклюш вече ще бъде безплатна и ще може да се прави не само в Центъра по заразни и паразитни болести, но и в РЗИ-София. Идеята е в бъдеще да се отворят още центрове в Пловдив, Бургас и Варна.

В Европа има тревожна тенденция за покачване на случаите на морбили, но ние сред само три държави в ЕС, в които няма нито един случай към момента заедно с Исландия и Кипър, каза още Кунчев. Той отдаде това постижение на общопрактикуващите лекари, на отклика на родителите.

По повод повечето случаи на конюнктивит, главният здравен инспектор коментира, че те всъщност не са толкова масови и обикновено става дума за част от респираторни заболявания.

Четете още

Избор на редактора