Осъдиха Изабел Аджани на 2 г. условно за данъчни измами

Френската актриса и носителка на пет награди „Сезар“ Изабел Аджани е била осъдена в нейно отсъствие на две години условно и глоба от 250 000 евро за данъчни измами и пране на пари, предаде АФП.

Иконата на френското кино е призната за виновна, че през 2016 и 2017 г. с измама е установила местожителството си в Португалия, представила е дарение от два милиона евро като заем и е направила превод на 120 000 евро чрез недекларирана сметка в САЩ.

Съдът подчертава „сериозността на фактите“, които свидетелстват за желанието на Изабел Аджани да се укрие от данъчните власти и накърняват равенството на гражданите.

Според съда макар да е актриса с безспорен талант, Изабел Аджани е „не по-малко данъкоплатец“, предаде БТА.

Адвокатите на Аджани казаха, че са изслушали решението на съда с „изумление“. „Ето защо с увереност и решителност ще я поканим да обжалва незабавно“, казаха те.

Звездата на Изабел Аджани изгрява с филма „Плесницата“ (1974), когато актрисата още няма 20 години. Тя е известна и с ролите си във филми като „Камий Клодел“ и „Кралица Марго“, както и с изявите си като певица.

Миналия месец Аджани издаде втория си албум Bande originale, включващ дуети с международни и френски изпълнители като Сийл, Юсу Н’Дур, Саймън Ле Бон от „Дюран Дюран“, Дейвид Силвиан, Питър Мърфи, Етиен Дао, Гаетан Русел, Бенжамен Биоле, както и с покойните звезди на Франция Кристоф, Даниел Дарк и Филип Паскал.

Новият албум, над който Изабел Аджани работи в продължение на 17 години, се появи четири десетилетия след първия – Pull marine, създаден съвместно със Серж Генсбур.

Четете още

Избор на редактора