Гърция: Банда източила 2 млн. евро чрез онлайн измами

Гръцката полиция разкри престъпна организация за електронни измами, действала поне от юли 2022 г. и успяла да се сдобие с близо два милиона евро, предаде в електронното си издание в. „Катимерини“.

До момента са заловени 15 души, от които 10 роми. В сътрудничество с десетки други лица, срещу които е образувана преписка, те са влизали в контакт с компании, предприятия, магазини или с физически лица в цялата страна под различен претекст – във връзка с погасяване на дългове, плащане на аванс и др. Изпращали са съобщения, съдържащи хипервръзка, която отваря нова страница, подобна на тази на банките, за да се сдобият с достъп до сметката за електронно банкиране на жертвите и да теглят парични суми.

Обвиняемите са извършили общо поне 87 измами срещу същия брой жертви, от които са изтеглили общо 1 964 865 евро.

При извършените претърсвания в домовете на арестуваните са намерени и иззети два пистолета, една пушка (за която е подаден сигнал в полицията, че е крадена), полицейска палка, шест автомобила, един паспорт, 75 мобилни телефона, 20 лаптопа, 84 карти за мобилни телефони, 8310 евро, 10 депозитни книжки, 38 дебитни карти, един празен сейф, 2 броя Ю Ес Би (USB), две шпионски камери, бижута и документи за превод на пари.

Четете още

Избор на редактора