Откриха барбекю от времето на Юстиниан Велики

Късноантична пещ от VI век откриха учените в първите дни от началото на археологическия сезон в  Античната крепост на нос Св. Атанас край Бяла, съобщават от Общинският културен институт в Бяла.

Пещта е битова, била е иззидана от камъни и в непосредствена близост до нея, археолозите откриха и няколко питоси, големи керамични съдове за съхранение на продукти – зърно, вино, солена риба и др. Наричат питосите хладилниците на античността. Работната хипотеза на археолозите е, че пещта се е употребявала за печене на хляб.

През тази година целта археолозите е да продължат проучванията западно от обществената баня на крепостта в посока на крепостната стена и успоредно на главната улица, т. нар. „меса“.

Археологически проучвания на Античната крепост на нос Св. Атанас се финансират от Министерство на културата.

Очаква се и пристигането на студенти от Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ от Молдова. Младежката учебно-практическа и изследователска експедиция традиционно се ръководи от проф. Иван Русев и в нея до днес са взели участие над 150 студенти по археология.

С изключение на кратко прекъсване по време на COVID-19 пандемията, Общинския културен институт /музей/ – Бяла, с подкрепата на Община Бяла, е единственият в България, който ежегодно посреща на стаж студенти по археология от българо-молдовския университет в Тараклия.

Четете още

Избор на редактора