Полиция тараши офиси на депутата Настимир Ананиев

Полиция и жандармерия провеждат операция на два адреса в София. Полицейско присъствие има на ул. „Петър Парчевич“ и бул.“Александър Стамболийски“, където се помещават офиси на народния представител Настимир Ананиев, съобщава БНТ.

Акциите се извършват по Европейска заповед за разследване. Тя е издадена от Кралство Белгия. Разследва се организирана престъпна група за контрабанда и пране на пари.

Тъй като офисите се намират на територията на София, компетентна да извърши действията по издадената от Белгийските власти заповед, е Софийската градска прокуратура.

Предварително е поискано и получено разрешение от Софийския градски съд и след това се е пристъпило към обиските, като доказателствата, които ще бъдат иззети ще се предадат на белгийските разследващи.

Освен обиски с европейската заповед за разследване са поискани и разпити на редица свидетели, както и разкриването на банкова тайна за конкретни банкови сметки.

Не съм притеснен, заяви Ананиев и уточни, че от медии е разбрал, че има хора в офиса. „Чух се с мениджъра. Каза, че се прави проверка на белгийска фирма, която в един момент сме обслужвали, и искат документи. Чака счетоводителката, която е на половин работен ден, да дойде да ги предостави“, обясни депутатът.

Не може журналистите да разберат преди хората, които се занимават с дейността, какво се случва, коментира Ананиев и добави, че за него това е „политическа бухалка“. Той посочи, че не вижда нищо нередно да се обслужват чуждестранни фирми. И когато някой дойде и поиска документация, тя ще бъде предоставена. Ще съдействаме на органите, които искат документи, каза още Ананиев.

Той отрече да са получени сигнали белгийските служби да го разследват.

Попитан за фирмата му, Ананиев уточни, че е „счетоводна фирма, която обслужва български и чуждестранни юридически лица“. Имаме различни клиенти, добави той. Ананиев потвърди, че е собственик. Той повтори, че офис мениджърът му е казал, че чака счетоводителката.

Четете още

Избор на редактора