Полша иска по-строги санкции срещу Русия

За нови санкции срещу Русия настоява Полша. Целта е да се засили икономическият натиск, който да я принуди да спре войната в Украйна.

„От наша гледна точка седми пакет със санкции трябва да бъде одобрен възможно най-скоро. Трябва да продължим да оказваме натиск“, заяви Лукаш Ясина, говорител на полското външно министерство пред в. „Велт ам Сонтаг“, цитиран от ДПА. Изявлението му идва малко преди срещата на външните министри на страните-членки на ЕС в Люксембург в понеделник.

Ясина допълни, че работата по новите санкции е стартирала и вече има подкрепата на балтийските партньори. „Надяваме, че и останалите европейски страни ще се съгласят срещу Русия да бъдат въведени по-строги санкции“, каза още говорителят на полското външно ведомство.

Според зам.-министъра на външните работи на Полша Марчин Пшидич шестият пакет санкции сериозно е засегнал Русия, но все още Путин и неговата военна машина не са отслабени достатъчо. Затова имало нужда от още и то по-строги санкции. „Искаме напълно да спрем европейския технологичен износ за Русия. Освен това ЕС трябва да предприеме по-сериозни действия срещу руската пропаганда и канали за дезинформация“, заяви Пшидич на въпрос относно евентуалното съдържание на седмия пакет с мерки срещу Русия.

Последният пакет включваше петролно ембарго, забрана на руски медии в Европа и изключване на най-голямата банка в Русия – „Сбербанк“, от системата за междунарони разплащания СУИФТ. 

Четете още

Избор на редактора