Прокурорите ще избират 4-ма свои за новия Висш съдебен съвет

Прокурорите от цялата страна ще стартират днес избора на 4-ма свои представители в следващия Висш съдебен съвет.

Това ще стане на Общото събрание на прокурорите, което е свикано за 2 и 9 юли. Първата събота ще бъдат изслушани кандидатите, а през втората ще се проведе гласуването, уточнява lex.bg.

Според Закона за съдебната власт (ЗСВ) изборът се смята за редовен, ако са гласували повече от половината от прокурорите, включени в избирателния списък. Според данните от сайта на ВСС в момента те са 1516, което ще рече, че на 9 юли трябва да гласуват поне 759 души, за да има редовен избор.

Ако това не стане, в неделя – 10 юли, трябва да има нов вот, който, за да е редовен, трябва да са гласували поне 33% от имащите право на глас – 500 магистрати.

За избрани се смятат кандидатите, получили повече от половината от действителните гласове. Ако няма такива, при вота на следващия ден за избран ще се смятат онези, получили най-много гласове.

Номинираните прокурори са 8: Владимир Николов, окръжен прокурор на Плевен, Владимир Чавдаров, апелативен прокурор на Варна, Димитринка ШкодроваГеоргиева, зам.-окръжен прокурор на Ямбол, Добринка Калчева, Апелативна прокуратура-Пловдив, Красимира Филипова, зам.-главен прокурор, Николай Любенов, Върховна касационна прокуратура, Пламен Петков, Софийска районна прокуратура и Станислав Стойков, европейски делегиран прокурор.

Четете още

Избор на редактора