Първа донорска ситуация у нас за 2024 г.

Трима души получиха шанс за живот след първата за годината донорска ситуация, съобщиха от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Тя беше реализирана от медицински екип на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Силистра, с координатор д-р Данчо Данаилов. Това стана възможно след като на 29 януари близките на изпаднал в мозъчна смърт 73-годишен мъж взеха благородното решение да дарят неговите органи и да дадат шанс за живот на други хора, съобщиха от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. След извършване на всички необходими дейности от лекарите в Силистра, пациентът на 29 януари е кондициониран и транспортиран в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Св. Марина“ – Варна.

На 30 януари по искане на „Медицински надзор“ и със съдействието на Министерството на здравеопазването и Министерството на отбраната е организиран полет със самолет „Спартан” с маршрут София – Варна – София. Екипаж от състава на Военновъздушните сили на Българската армия изпълни успешно задача по осигуряване на въздушен транспорт на два медицински екипа. Лекари от Военномедицинска академия (ВМА) и УМБАЛ „Александровска“ съвместно с лекари от УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна извършиха експлантацията на органите. Вечерта на 30 януари медицински екипи на УМБАЛ „Александровска“ трансплантираха бъбреци на двама мъже – на 43 и 44 години, а лекарите от ВМА трансплантираха черен дроб на 53-годишен мъж. Реципиентите са в стабилно състояние и остават под лекарско наблюдение в реанимациите на лечебните заведения. Другите органи не са били подходящи за трансплантация, се посочва още в съобщението на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Успешното реализиране на донорската ситуация е координирано от агенцията и е резултат от съвместна работа на медицинските екипи на четири болници в България.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и Министерството на здравеопазването поднасят искрени съболезнования към близките на мъжа и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изказваме и на екипите на лечебните заведения и на Военновъздушните сили, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация, се посочва още в съобщението на агенцията.

През миналата година в България са реализирани 22 донорски ситуации.

На 2 януари бяха трансплантирани сърце и два бъбрека, след като на 31 декември близките на изпаднала в мозъчна смърт 35-годишна жена взеха благородното решение да дарят нейните органи и да дадат живот на други напълно непознати хора, съобщиха тогава от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Четете още

Избор на редактора