Първи смъртни случаи от коклюш у нас

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, съобщиха от здравното министерство за БНР.

Бебетата са били на възраст под два месеца и са развили тежка пневмония в резултат на вируса. Те не са подлежали на ваксиниране срещу болестта, уточни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Децата са от ромската махала на Кюстендил. Едното дете е починало в Националната кардиологична болница, където е било настанено, а другото – в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“, като леталните изходи са настъпили съответно на 10 и на 14 април. По думите му и в двата случая късно е потърсена медицинска помощ.

Наблюдаваме заболеваемостта в страната от началото на годината и към момента се отчита ръст в заболеваемостта от коклюш, регистрирани до този момент са 205 случая, съобщи служебният министър на здравеопазването Галя Кондева.

Коклюшът, познат и като магарешка кашлица, е остра респираторна инфекция, което протича с характерна конвулсивна кашлица.

У нас, заболяването е характерно за деца в различна възраст. Причинява се от бактерията Bordetella pertussis, слабо устойчива във външната среда – при стайна температура загива за около 30 мин.

Сред най-разпознаваемите симптоми са повишаване на температурата и пристъпи на остра и продължителна кашлица, които не могат да бъдат облекчени.

Четете още

Избор на редактора