Ръс Кук: Маниакът, който пробяга цяла Африка

Ръсел Кук, човекът с прякор „Hardest Geezer“, пробяга успешно цялата дължина на Африка, пресичайки финалната линия в Тунис след 352 дни.

Преди да се заеме с грандиозното предизвикателство да пробяга цялата Африка, той каза, че се надява да погледне назад към живота си и да не съжалява, разказва BBC.

27-годишният мъж от Уъртинг, Западен Съсекс, каза, че се е борил с психичното си здраве, хазарт и пиене и иска да „направи разлика“.

След като премина през 16 държави, той събра над 700 000 паунда за благотворителност и завърши последното си бягане.

Докато пресичаше финалната линия в Рас Анджела, Тунис, Кук беше посрещнат от крещяща тълпа, като много хора скандираха „Боже“.

„Доста съм уморен“, каза той пред репортери и в публикация в X, известна преди като Twitter.

Кук каза на онези, които проследиха пътуването му до финалната линия: „Мисията е изпълнена“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Russ Cook (@hardestgeezer)

Много неща се промениха, откакто Кук тръгна от дома през февруари 2023 г.

Първоначалният му план да избяга от Тунис до Южна Африка, завършвайки 360 маратона за 240 дни без почивни дни, скоро беше спрян от липсата на алжирска виза – пречка, която по-късно щеше да се появи отново.

Но след смяна в последния момент той тръгна пеша от най-южната точка на Южна Африка на 22 април – пътуване, което щеше да го отведе през градове, тропически гори, планини и пустинята Сахара.

След като преодоля Южна Африка и Намибия за 50 дни, Кук се натъкна на първото препятствие – въоръжен грабеж .

На 24 юни той и екипът му за поддръжка бяха нападнати в Ангола и останаха без камери, телефони, пари в брой, паспорти и визи.

Въпреки това, както при много спънки, с които щеше да се сблъска по време на предизвикателството, ултрабегачът се закле да бъде войник.

Постоянното бягане на повече от маратон на ден започна да се отразява.

След някои леки коремни проблеми в първите седмици, той беше принуден да вземе първия си почивен ден, след като лекарите откриха кръв и протеин в урината му на 45-ия ден.

Но най-голямо безпокойство предизвикваше повтаряща се болка в гърба.

На 200-ия ден Кук беше принуден да намали темпото и интензивността си по искане на лекар в Нигерия – дори пропусна последователни дни на 205 и 206-ия ден.

„Отне ми няколко дни, за да направя някои изследвания. Нямаше увреждане на костите, така че реших, че единствената оставаща опция е да спра да се въртя като малка невестулка, да взема най-силните налични болкоуспокояващи“, разказва той.

След като преодоля всичко по пътя си, едно парче хартия – алжирска виза – постави под съмнение цялото предизвикателство на ден 278.

Кук беше принуден да спре, докато чакаше да разбере съдбата си дали може да получи разрешение да пресече границата с Алжир от Мавритания.

„Ако не получим визите, тогава играта свърши“, каза той тогава.

Неговият публичен апел в X, бивш Twitter, беше видян от 11 милиона души – дори привлече вниманието на собственика на сайта Илон Мъск, както и на депутатите Тим Лоутън и Александър Стафорд и Министерството на вътрешните работи .

Повишеното внимание към предизвикателството в крайна сметка даде резултат, тъй като посолството на Обединеното кралство в Алжир обяви, че той ще получи виза на място.

След вичко това до финала остава само едно предизвикателство-  пустинята Сахара .

Асфалтираните пътища свършиха, както и сигналът и всякакви признаци на цивилизация. Но беше определена крайна дата : 7 април 2024 г.

Увеличавайки пробега си, за да навакса загубеното време, Кук взе решение да бяга през нощта поради силните горещини през деня и пясъчните бури.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Russ Cook (@hardestgeezer)

Месеците се превърнаха в седмици, а седмиците в дни.

Най-накрая, в неделя следобед, Кук завърза обувките си за последен път – поне засега – докато тръгваше към най-северната точка на Тунис.

Присъединен от поддръжници от цял ​​свят за последния маратон, Кук изпълни предизвикателството.

Празненствата продължиха дълго през нощта – подпомогнати от завършващото парти изпълнение на британската пънк група Soft Play, бивша Slaves, в хотел в Бизерта.

И маниакът Ръс най-накрая се сдоби с единственото нещо, за което жадува от първия ден – дайкири с ягоди.

Четете още

Избор на редактора