Самоа посреща Чарлз III, водят го в мангров резерват

Титлата на висш ръководител на Самоа ще бъде дадена на крал Чарлз Трети по време на тридневното му посещение на тихоокеанския остров, което започва днес, предаде Ройтерс. По време на визитата монархът ще се запознае и с въздействието на покачващото се ниво на океана, вследствие на климатичните промени.
Ленатай Виктор Тамапуа, самоански ръководител и член на парламента, каза, че планира да удостои с титлата на висш ръководител (Tui Taumeasina) краля по време на традиционната церемония за посрещането на Чарлз Трети и съпругата му, кралица Камила утре.

След това той ще преведе Чарлз през пътека в мангров резерват, за да му покаже там въздействието на изменението на климата върху тихоокеанските държави и техните общности.

“Така нареченият кралският прилив (наименование, с което се обозначава високата приливна вълна през пролетта в Австралия, Нова Зеландия и Тихоокеанските страни) сега е два пъти по-голям, отколкото беше преди 20-30 години и това се отразява на земите ни, като унищожава някои от зоните, които са толкова трудни за контролиране, а хората (трябва) да се преместват все по-навътре в сушата“, каза Тамапуа.

Крал Чарлз Трети цял живот води кампании по въпроси, свързани с околната среда, а през 2020 г. описа глобалното затопляне и промените на климата като най-голямата заплаха пред човечеството.

Кралската обиколка в Австралия и Самоа е първото задгранично посещение на Чарлз Трети, откакто той беше диагностициран с рак и първото посещение на британски монарх в Австралия от 13 години насам.

Британският монарх е държавен глава на Австралия, Нова Зеландия и още 12 конституционни монархии от Общността на нациите, въпреки че ролята му е предимно церемониална.

Той е и символичен ръководител на Общността на нациите. В Самоа Чарлз Трети ще присъства на срещата на правителствените ръководители на тази организация. Очаква се той да отпътува от Самоа в събота сутринта.

Около половината членове на Общността на нациите са малки държави, много от тях тихоокеански островни нации, които са изправени пред заплахата на повишаващото се равнище на Световния океан, причинено от глобалното затопляне. Очаква се лидерите да излязат с декларация за опазване на океана, а климатичните промени да бъдат ключова тема за обсъждане.

Великобритания заяви, че по време на срещата на правителствените ръководители на Общността на нациите няма да поставя въпроса за репарациите за историческото трансатлантическо робство, за които настояват страните от Карибския басейн, но е отворена към идеята за диалог с лидерите, които искат да обсъдят този въпрос.

Четете още

Избор на редактора