Грипът в подем. Превзе и Ямболско

Грипната епидемия у нас се развива както и миналата година, с подобни характеристики. По ковид времето, нямахме проблеми с грипа, но всичко друго се развива очаквано. В разгара на грипната вълна има доста голям брой заболели. Броят им расте доста бързо, което показва, че сме доста близо до пика на грипната епидемия. Това заяви пред БНТ проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„В някои от областите, които първи взеха мерки, както в Смолян, има дори понижение на заболеваемостта. В други, които скоро взеха мерки, както София-област, продължава повишаването, т.е. те са рекордьора в момента с най-голям брой заболели“, поясни тя.

По думите ѝ, в Бургас, Варна и Плевен има минимално понижение на заболелите. Дори в Бургас е доста по-сериозна тенденцията на намаляване на случаите.

За София-град статистиката отчита доста под средното за страната ниво на заболеваемост.

„Когато се обсъждат мерки за въвеждане на такова извънредно положение, се гледат хоспитализациите и отсъствията на децата от училище. Комплексна е оценката, а не само по заболеваемост, която за София-град е една от най-ниските за страната.

Област Ямбол влиза в грипна епидемия от утре – 30 януари до 5 февруари 2024 г. През изминалата седмица в областта е регистрирана заболяемост от 356.08 на 10 000 души при средна за страната 197.08 на 10 000, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Ямбол е деветата област в страната, която въвежда временни противоепидемични мерки. Те включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забрана на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

Четете още

Избор на редактора