Спейс Екс изстреля нов екипаж към МКС

Трима американски астронавти и един руски космонавт излетяха от Флорида с ракета на компанията „Спейс Екс“ към Международната космическа станция (МКС), където ще останат около шест месеца, съобщиха световните осведомителни агенции.

Космическият кораб с трима мъже и една жена на борда достигна орбита за около девет минути. Планирано е той да се скачи с МКС във вторник.

Изстрелването беше насрочено първоначално за събота местно време, но беше отложено с 24 часа поради неблагоприятни метеорологични условия.

Капсулата, наречена „Индевър“, вече е използвана за четири предишни пилотирани мисии от „Спейс Екс“, уточнява БТА.

Четиримата пътници този път са членове на осмия редовен ротационен американски екипаж на МКС, транспортиран от „Спейс Екс“ за НАСА. Американецът Майкъл Барат е единственият астронавт от екипажа, който вече е работил на МКС. Това е първата мисия за другите двама американци – Матю Доминик и Джанет Епс, както и за руския космонавт Александър Гребьонкин.

НАСА и руската космическа агенция „Роскосмос“, които съвместно ръководят МКС, имат програма за обмен на астронавти, като всяка от тях се редува да изпраща член на екипажа с другата страна. Тази програма се запази въпреки войната в Украйна, а МКС сега е една от малкото области на сътрудничество между Вашингтон и Москва.

Новият екипаж ще се присъедини към седмината души, които работят на МКС.  След няколкодневен период на предаване, четиримата от екипаж седем – американец, датчанин, японец и руснак ще се върнат на Земята със собствената си капсула „Дракон“.

През шестте месеца, които екипаж осем ще работи на МКС, ще бъдат проведени над 200 научни експеримента. Докато първите години от живота на станцията са посветени на нейното изграждане, сега астронавтите могат да отделят повече време на наука.

Четете още

Избор на редактора