Руснак с нов рекорд за най-дълъг престой в космоса

Руският космонавт Олег Кононенко постави нов световен рекорд за най-продължителен сумарен престой в космоса – почти две години и половина, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Днес, точно в 11:30:08 часа московско време (10:30:08 часа бълг. време) той подобри постижението на колегата си Генадий Падалака, който по време на пет мисии – в периода между 1998 и 2015 г., пребивава в космоса общо 878 денонощия, 11 часа, 29 минути и 48 секунди. Той се пенсионира през 2017 г.

Кононенко, който е на 59 години, в момента е на петата си мисия. След края на настоящата мисия на Международната космическа станция (МКС), който е планиран за 23 септември, руснакът ще е пребивавал 1110 дни в космоса, изчислява Ройтерс.

На 34-годишна възраст Олег Кононенко започва да се обучава в групата космонавти, избрани за програмата за МКС, показва справка на сайт на Европейската космическа агенция, цитирана от Ройтерс.

Първият му космически полет е на 8 април 2008 г., като и се завръща на Земята на 24 октомври 2008 г.

МКС е един от малкото международни проекти, в които САЩ и Русия все още си сътрудничат тясно. През декември от руската космическа агенция Роскосмос заявиха, че програмата за съвместни полети с НАСА е удължена до 2025 г., припомня Ройтерс.

Отношенията в други области между двете страни се влошиха след руското нашествие в Украйна преди почти две години. Вашингтон реагира, като изпрати оръжия на Киев и наложи последователни санкции на Москва, отбелязва Ройтерс.

Четете още

Избор на редактора