Стотици изпратиха Кръстителя на Родопите

Стотици жители на Кърждали, региона и страната изпратиха отец Боян Саръев, наричан Кръстителя на Родопите. В църквата „Св. Успение Богородично“ в кв. “Гледка“ бе отслужена Божествена Света литургия и опело.

Отец Боян Саръев беше погребан в двора на храма, в който служеше и проповядаше повече от 30 години.

Отец Боян Саръев е роден на 5 май 1956г. в крумовградското село Жълти Чал. Завършва средното милиционерско училище и работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 година завършва школата на МВР в „Симеоново“. Със своята дейност той е известен не само в област Кърджали, но в цяла България, а и извън пределите ѝ. През май 1990 г. е ръкоположен за дякон, а по-късно и за свещеник в Пловдивската епархия. Служи в храма „Успение Богородично“ в Кърджали през последните 30 години. От 1990 г. е основател и председател на Движението за християнство и прогрес „Св. Йоан Предтеча“. Развива широка благотворителна, образователна и мисионерска дейност сред населението в Родопите, където кръщава много помаци и български турци.

За отец Боян Саръев и неговите земни дела може да се каже много. В продължение на 20 години, отец Боян Саръев изхранваше целогодишно близо 100 човека в разкритата трапезарията при храма.

Той бе един от първите в област Кърджали, изразили готовност да приемат бежанци от Украйна и призова за разбиране и взаимопомощ местното население и власти. И подслони бежанскии семейства през пролетта на 2022г., а през май дори въведе в Христовата вяра четири украински деца.

През пролетта на тази година той подмени изцяло иконостаса на храма, поставен от основаването на църквата през 1939г., както и стенописите в нея. Тогава свещеникът каза за БТА: „Винаги съм искал, както съм тук над 30 години, да го подменя, но все не са стигали средствата. Твърде много работа се отметна тук и от една обикновена селска църквичка това място се превърна в православно духовно средище не само за кърджалийци и за Родопите, но и за цялата страна, защото хора идват от цяла България. Та така или иначе трябваше да се направи нов иконостас, нямаше и стенописи“.

Трябва чудо да стане, за да може българският народ да се съвземе, да живне и да тръгне нагоре. А чудеса стават там, където се срещат божието безкрайно милосърдие и силната човешка вяра, заяви през 2014 г. в интервю отец Боян Саръев.

Четете още

Избор на редактора