Той направи невъзможното. Превъртя Тетрис

В продължение на десетилетия това беше подвиг, който се смяташе за невъзможен.

13-годишият Уилис Гибсън от Оклахома е първият играч, победил класическата видеоигра „Тетрис“ на „Нинтендо“ 34 години след пускането ѝ на пазара, съобщава BBC.

Първите дизайнери на Tetris смятаха, че това не може да се направи – играта е проектирана да се играе безкрайно. Парчетата падат все по-бързо и по-бързо, докато играчът не бъде претоварен. За да победи играта, играчът трябва да постигне толкова високи резултати, че банките с памет на играта да се претоварят и тя да се срине. Победата е постигната, защото компютърът просто не можа да продължи.

Преодоляването на играта отне нама само 38 минути, пише Би Би Си. След края на играта Уилис не може да повярва и заявява: „Ще припадна, не си усещам пръстите“.

Гибсън, който в YouTube се подвизава под името Blue Scuti, играе играта от 11-годишен и е участвал в няколко геймърски турнира.

„Когато започнах да играя тази игра, никога не съм очаквал, че някога ще я срина или ще я победя“, споделя той в канала си в YouTube. Освен че е побеждава играта, Уилис казва, че подобрява общия резултат и три други световни рекорда за „Тетрис“.

Забележителното е, че до преди няколко години играчите вярваха, че е възможно да се играе само до ниво 29.

Популярната видео игра, при която играчите подреждат падащи блокове в идеални хоризонтални линии с нарастваща скорост, е създадена през 1984 г. от съветския инженер Алексей Пажитнов и придоби популярност след дебюта си в Nintendo Entertainment System (NES) и ръчната конзола Game Boy на Нинтендо през 1989 г.

Четете още

Избор на редактора