Три бели лъвчета се родиха във Венецуела

Три бели лъвчета – рядка разновидност на лъва, са се родили тази седмица в зоопарк във Венецуела, предаде АФП.

Това е първата поява в страната на екземпляри от вид, чиято популация наброява около десетина индивида в естествена среда в страната им на произход – Южна Африка.

Малките са родени между 27 и 28 ноември от двойка бели лъвове, пристигнали във Венецуела през май 2022 г. от зоологическа градина в Чешката република като част от програма за размножаване.

„Това са първите бели лъвове, родени във Венецуела. Имаме три лъвчета, две мъжки и едно женско“, каза на пресконференция Антони де Бенедиктис, директор на зоологическата градина „Лас Делисиас“ в Маракай.

Лъвчетата са били отделени от майка им, за да се подобрят шансовете им за оцеляване.

Произхождащ от Трансваалския лъв (Panthera leo Krugeri), белият лъв не е нито албинос, нито вид или подвид. Характерната му особеност – белият цвят, се дължи на рецесивен ген.

Бели лъвове са наблюдавани за първи път през 20-те години на миналия век в парка Крюгер в Южна Африка. По данни на Глобалния тръст за защита на тези животни по света има стотици бели лъвове в плен, но в ендемичното им местообитание броят им е по-малко от 13.

Според организацията белите лъвове не са включени в списъка на застрашените видове, тъй като не са научно класифицирани като различни от Panthera leo – „уязвим“ вид според Международния съюз за защита на природата.

Трите лъвчета се нуждаят от постоянно внимание. Бебетата трябва да бъдат хранени 24 часа в денонощието с обогатено мляко.

„Посветили сме се изцяло на грижите за тях“, казва Леонел Овале Молейро, който оглавява екип от трима ветеринарни лекари и седем гледачи, отговарящи за тяхното благоденствие.

С раждането на трите бебета белите лъвове във Венецуела стават общо шест.

Четете още

Избор на редактора