Турчин ще лети в космоса тази година

Турчин ще лети с Международната космическа станция (МКС) през втората половина на 2023 г., заяви министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк.

„Дейностите по технико-икономическата обосновка и бюджетирането на проектите, разработени от Турската космическа агенция, са приключили“, заяви Варанк.

Правителството подписа договор с Axiom Space, американски разработчик на космическа инфраструктура, за обучението и обслужването на полета на космическия пътник.

Кандидатите ще трябва да преминат няколкомесечната програма за обучение на Axiom, за да се адаптират към живота в космоса.

„Не се цели пилотиран достъп до Луната между 2022 и 2030 г.“, заяви още Варанк. По-рано проектът предвиждаше страната да достигне Луната в края на 2023 г. с националната и оригинална хибридна ракета, която трябваше да бъде изстреляна в околоземна орбита и да извърши твърдо кацане.

Министърът посочи също, че през последните 20 години в рамките на програмите си за подпомагане на учени TÜBİTAK е предоставил близо 41 млн. турски лири в подкрепа на 169 души в областта на космическите науки. „Повече от 30 млн. лири са предоставени за 31 проекта в областта на космическите изследвания“, добави той.

Четете още

Избор на редактора