Убиецът от Прага имал пушка с оптика за 8000 евро

Мъжът, който уби най-малко 14 души във Философския факултет на Карловия университет в Прага, е имал дълга пушка с оптика. Това се доказва от снимката, на която той е уловен на алеята на сградата на факултета. Бившият полицейски инспектор и инструктор по стрелба Павел Черни каза пред чешките медии, че това е много скъпа пушка.

„От това, което видях, беше дълго оръжие тип AR-15, калибър .308 Winchester.  И оръжието имаше мерник. Това е луксозно и скъпо оръжие, което струва около 200 хиляди крони (малко над 8000 евро), каза той. – Не е необичайно в Чешката република, но е наистина скъпо. Това е все едно да избереш тунинговано БМВ сред колите“, казва пенсионираният подполковник от полицията.

Но според Черни не е нужен много опит, за да боравиш с такова оръжие при стрелба от близко разстояние. — Той не се нуждае от специално обучение, за да стреля по хора от това разстояние. В Чешката република се изисква разрешително за огнестрелно оръжие за тази пушка.

Полицията все още не е потвърдила официално, че убиецът е използвал при нападението оръжието, което се вижда на снимките. „Мога да си представя, че вътре в сградата е стрелял с пистолет, а не с тази пушка. „Ако се е прострелял, теоретично може да е с пушка, но това би било малко артистично постижение“, казва инструкторът.

От полицията потвърдиха, че извършителят е законен притежател на оръжие. „Открихме, че той законно притежава няколко огнестрелни оръжия. Нищо лошо не е намерено в миналото му“, каза шефът на полицията Мартин Вондрасек. По последната информация убиецът се е прострелял, но едва когато полицаите са стреляли по него.

Шефът на полицията каза още, че полицията е открила „голям арсенал от оръжия и боеприпаси“ в сградата на колежа.

Атаката срещу университета е най-тежката в историята на Чехия. В Ухерске Брод през 2008 г. нападател уби осем души, а нападател от болница в Острава уби шестима през 2019 г.

Четете още

Избор на редактора