Уникален роман на Труман Капоти се продава за $1,5 млн.

Инкрустирано с диаманти първо издание на романа „Закуска в Тифани“ от Труман Капоти се продава за 1,5 милиона щатски долара в Ню Йорк, съобщи АФП.

Уникатът е изложен до неделя на Международния салон за редки и древни книги в Ню Йорк. Цената е окончателна, без наддаване.

Инкрустацията е дело на британката Кейт Холанд, художничка, специализирала в книговезство, и британските бижутери „Бентли и Скинър“ за американските букинисти „Лукс Ментис“. Книгата „Закуска в Тифани“ (1958), която е единствената подписана от Труман Капоти (1924 – 1984) от това издание, е инкрустирана с  1035 диаманта и един изумруден сапфир.

„Улиците на Лондон са павирани със злато, а улиците на Ню Йорк – с платина и диаманти“, казва пред АФП Кейт Холанд. Редицата диаманти, общо 30 карата, образуват част от картата на Манхатън, големия остров на Ню Йорк. А сапфирът е на ъгъла на Пето авеню и 57-а улица, където е легендарният бижутериен магазин „Тифани“. Книгата е изложена в клетка за птици.

Бижутерийният магазин „Тифани“ е емблема на нюйоркския лукс от 1940 г. Той е  обезсмъртен в адаптирания по едноименната книга филм от 1961 г., режисиран от Блейк Едуардс, с участието на Одри Хепбърн и Джордж Пепард.

За Кейт Холанд романът е „любовна история с Ню Йорк“ – световен център на изкуството, лукса и финансите. Макар и да признава, че не се чувства „комфортно“ с цената от 1,5 млн. долара, тя вярва, че книгата може да бъде „произведение на изкуството“, което да бъде изложено, а не „прибрано в кутия или поставено на етажерка“.

След смъртта му на 25 август 1984 г. в Лос Анджелис, месец преди 60-ия му рожден ден, животът и творчеството на Капоте, който е не по-малко известен със скандалите, са адаптирани за екрана многократно. Най-новата продукция е от началото на тази година в поредицата на Гюс Ван Сант Feud: Capote vs The Swans, с участието на Том Холандър, Наоми Уотс, Даян Лейн и Деми Мур, уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора