Фалшиви голи снимки на Тейлър Суифт заляха мрежата

Изкуствено създадени снимки на американската поп звезда Тейлър Суифт в сексуален контекст наводниха социалните мрежи тези дни. Феновете на певицата, някои американски законодатели и дори Белият дом предположиха, че тя най-вероятно е била експлоатирана от изкуствен интелект. Изображенията бяха споделени от десетки милиони хора в различни социални платформи.

Един от тях, публикуван от определен потребител в мрежата X, натрупа 47 милиона кликвания, преди акаунтът да бъде спрян в четвъртък. Администраторите на социалната мрежа на милиардера Илон Мъск впоследствие трябваше да спрат редица други акаунти, които публикуваха фалшиви снимки на популярния певец. Но лавината вече е тръгнала – снимките са споделени от интернет потребители в други социални медийни платформи. И разпространението продължи въпреки усилията на администраторите да ги премахнат.

Тъй като X Network обяви, че работи за премахването на фалшивите снимки, феновете на поп суперзвездата заляха платформата с протести. Те публикуваха свързани ключови думи като „Защита на Тейлър Суифт“, за да нарушат споделянето на изображения и да ги направят по-трудни за намиране.

Reality Defender, фирма за киберсигурност, фокусирана върху откриването на изкуствен интелект, установи с деветдесет процента сигурност, че изображенията са създадени от някой, използващ така наречения модел на дифузия. Тоест с технология, управлявана от изкуствен интелект, който е достъпен чрез повече от сто хиляди приложения.

Тъй като областта на изкуствения интелект продължава да се развива и набира огромна популярност, компаниите се надпреварват да пуснат инструменти, които позволяват на потребителите да създават изображения, видеоклипове, текст и аудио записи по възможно най-интуитивния начин. Боравенето също е лесно. Редактирани снимки или видеоклипове показват хора в ситуации, в които никога не биха попаднали доброволно. Е, поне публично.

Известните личности се сблъскват с този проблем от дълго време, например в порно индустрията. Дори в Чехия вече е популярно да се слагат в устата на политиците например изречения, които те всъщност не са казали, пише idnes.cz.

Разпространяват се опасения, че „deepfake“ се превръща в мощна дезинформационна сила, която ще бъде изкуствена, но все по-съвършена в засрамването на хората. Тийнейджъри под напрежение дори се самоубиват заради това.

X Network уверява, че поддържа „политика на нулева толерантност“ към вредното съдържание. След като Илън Мъск закупи услугата през 2022 г., платформата отбеляза увеличение на проблемното съдържание, включително тормоз, дезинформация и реч на омразата. Правилата за техния преглед на всичко X разхлаби и също така възстанови акаунти, които преди това бяха забранени.

Въпреки че много компании, които правят генеративни AI инструменти, забраняват на своите потребители да създават явни изображения, хората намират начини да нарушават правилата.

Случаят на певицата Суифт съживи призивите на американски законодатели властите да предприемат действия. Политикът демократ Джо Морел от Ню Йорк нарече ситуацията ужасяваща и припомни, че миналата година е внесла законопроект, който ще направи споделянето на подобни изображения федерално престъпление. „Случва се на жените навсякъде и всеки ден“, добави тя.

Четете още

Избор на редактора