Фъргюсън и Венгер в „Залата на славата“ на Висшата лига

Шотландецът сър Алекс Фъргюсън и французинът Арсен Венгер влизат в „Залата на славата“ на Висшата лига като част от клас 2023, съобщи организацията.

Двамата най-успешни мениджъри в английския футбол от създаването на Висшата лига през 1992 година са първите треньори, които биват приети в „Залата на славата“. До момента нейни членове бяха само бивши футболисти.

81-годишният Фъргюсън прекара 27 години начело на Манчестър Юнайтед, в които спечели 13 пъти Висшата лига, пет пъти купата на Англия, четири пъти купата на Лигата, два пъти Шампионската лига и по веднъж Суперкупата на Европа, Междуконтиненталната купа и Световното клубно първенство.

Той има 528 победи в 810 мача във Висшата лига и 1752 точки. Избиран е за „Мениджър на сезона“ 11 пъти и 27 пъти печели приза за „Мениджър на месеца“.

73-годишният Венгер, който в момента работи за ФИФА, бе начело на Арсенал 22 години. Той има три спечелени титли във Висшата лига с „топчиите“, като през сезон 2003/04 записва името си със златни букви в историята на лигата, ставайки единствения до момента мениджър, чийто отбор завършва без загуба. Освен това той печели и седем пъти купата на Англия.

Венгер е избиран на три пъти за „Мениджър на годината“, а под негово ръководство Арсенал има 476 победи и 199 равенства в 828 мача във Висшата лига.

Четете още

Избор на редактора