Ханс Нийман и Магнус Карлсен заровиха томахавките

Световният номер 1 Магнус Карлсен и скандалният Ханс Нийман разрешиха различията си и заровиха томахавките.

Както е известно Chess.com и Нийман, както и Магнус Карлсен и Хикару Накамура, бяха ангажирани в съдебен процес през последната година, след като Ханс победи Карлсен през септември на Sinquefield Cup и норвежецът се оттегли от това събитие. Малко след това Chess.com закри акаунта на Нийман и публикува разследващ доклад за играта на американеца.

От юни и двете страни преговаряха насаме в добросъвестни усилия да разрешат проблемите си и да позволят на шахматния свят да върви напред без допълнителни съдебни спорове. Щастливи сме да споделим, че всички страни са постигнали споразумение, съобщава най-популярният шахматен сайт.

Chess.com, Магнус, Ханс и Хикару имат свои собствени мнения относно събитията около спора и са съгласни, че всеки трябва да може да споделя открито своето мнениен.

Междувременно Chess.com, Магнус и Ханс пуснаха следните изявления относно тяхното споразумение:

„Имаме удоволствието да съобщим, че постигнахме споразумение с Ханс Нийман да загърбим различията си и да продължим напред заедно без допълнителни съдебни спорове. Акаунтът на Ханс е напълно възстановен в Chess.com и очакваме с нетърпение неговото участие в нашите събития. Бихме искали също така да потвърдим, че заставаме зад констатациите в нашия публичен доклад от октомври 2022 г. относно Ханс, включително че не открихме убедителни доказателства, че той е мамил в лични игри. Всички обичаме шаха и ценим всички страстни фенове и членове на общността, които ни позволяват да правим това, което правим.” – Chess.com.

„Потвърждавам и разбирам доклада на Chess.com, включително изявлението му, че няма категорични доказателства, че Нийман е мамил в играта си срещу мен на Sinquefield Cup. Готов съм да играя с Ханс в бъдещи събития.” – Магнус Карлсен.

„Доволен съм, че делото ми срещу Магнус Карлсен и Chess.com беше решено по взаимно приемлив начин и че се връщам в Chess.com. Очаквам с нетърпение да се състезавам срещу Магнус на шах, а не в съда, и съм благодарен на моите адвокати, че повярваха в мен и ми помогнаха да разреша случая.“ – Ханс Нийман.

Тъй като Ханс се завръща в Chess.com, той ще има право да играе във всички събития и няма да бъде третиран по-различно от всеки друг играч. Ние си запазваме правото да отваряме и закриваме акаунти въз основа на наша преценка. Ще продължим да защитаваме и развиваме играта, пишат от сайта.

Четете още

Избор на редактора