Съд отхвърли иска на Нийман за $100 млн. срещу Карлсен

Във вторник федерален съдия отхвърли делото на гросмайстора Ханс Нийман за $100 милиона срещу гросмайсторите Магнус Карлсен , Хикару Накамура , Chess.com, Play Magnus Group и Даниел Ренш. Това означава, че поне за момента съдебната битка, която последва обвиненията в измама срещу Нийман, предизвикали скандал, отразен от медиите по целия свят, е приключила.

Съдебния си иск бе заведен на 20 октомври 2022 г. Нийман обвиняваше всичките пет субекта за клевета и поиска най-малко 100 милиона долара.

В съдебния си иск Нийман е заявил, че Карлсен, Накамура, Chess.com, Play Magnus Group и Ренш са го клеветили „явно и са се сговорили незаконно да го включат в черния списък от професията, на която е посветил живота си“ и че цялата ситуацията му е причинила „опустошителни щети“. През последните осем месеца делото беше гледано два пъти, но Нийман не успя да убеди съдията да премине към съдебен процес.

Делото беше част от голям скандал с шахматни измами през есента на миналата година. Всичко започна с напускането на Карлсен от Купата на Синкфийлд 2022, след като загуби партията си срещу Нийман в третия кръг, и туитването на мистериозен коментар от футболния треньор Жозе Моуриньо, който гласеше: „Предпочитам, наистина, да не говоря. Ако говоря, съм в голяма беда.“

Скоро стана ясно, че Карлсен обвинява Нийман в измама, но въпросът на всички беше как. Случаят привлече световно внимание, с глобално медийно отразяване седмици наред, когато Илон Мъск туитна за странната теория, публикувана в социалните мрежи, че Нийман може да е използвал анални мъниста.

„Много сме доволни от съдебното разпореждане, отхвърлящо исковете на Ханс Нийман. Нашите клиенти са щастливи да видят края на тази сага и са доволни, че всички страни вече могат да се съсредоточат върху развитието на шахматната игра“, коментираха Нима Х. Мохеби и Джейми Уейн от Latham and Watkins, адвокатската кантора, която представляваше Chess.com, Play Magnus и Rensch.

Четете още

Избор на редактора