Започна Световното по рапид и блиц в Самарканд

Шестима наши шахматисти ше местят на Световното първенство по рапид и блиц, което започна днес в Самарканд, Узбекистан.

При мъжете имаме един представител – Иван Чепаринов.

Четири от цариците на Европа са заявили участие в женския турнир – световната шампионка в ускорения шахмат за 2012 година Антоанета Стефанова, сребърната медалистка от Световната купа в Баку – Нургюл Салимова, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева, която спечели бронз на Световното пъвенство до 19 години в Мексико, както и младата ни надежда Надя Тончева.

При мъжете имаме само един представител – Иван Чепаринов.

В секцията Open съставът ще бъде оглавен от Магнус Карлсен. Бившият световен шампион ще защитава както короната на Рапид, така и на Блиц, която си осигури в Алмати през 2022 г. Към онзи момент той все още беше носител на световната корона в класическия шах. Това беше третият път за норвежеца, който държи и трите шахматни корони. Въпреки че се отказа от борбата за короната в класическия шах 33-годишният норвежец не се отказа от блиц и рапид и ще търси четвъртата си титла и в двете надпревари.

Ще присъства и Фабиано Каруана, бившият претендент за титлата световен шампион, който е в страхотна форма тази година. Той спечели класическия шах Superbeat, защити короната си като шампион на САЩ, зае трето място в Световната купа, стана първи в Saint Louis Rapid & Blitz и излезе на върха на Sinquefield Cup 2023. С такава страхотна форма и успешно представяне, Каруана ще се стреми да завърши годината на високо ниво в Самарканд.

С изключение на световния шампион Дин Лирен и Хикару Накамура, почти всички най-силни фигури в шахматната сфера ще бъдат в Самарканд, включително двукратния участник в мача за световно първенство Ян Непомняшчи, опитният Левон Аронян, Аниш Гири и Ю Янги, млади звезди Ян-Кшищоф Дуда и   Винсент Кеймер, както и няколко световни топ играчи от Индия, водени от Гукеш Домараджу.

Домакинът Узбекистан възлага надежди на световния шампион по рапид за 2021 г. Нодирбек Абдусаторов и Джавохир Синдаров.

При жените Тан Чжони ще бъде там, за да защитава короната си на рапид, докато Бибисара Асаубаева ще се опита да обедини предишните два успеха – от 2022 г., когато спечели блиц турнира и 2021 г., когато взе титлата на рапид. На пътя им обаче ще стоят четирикратната световна шампионка за жени Дзю Уъндзюн и носителката на Световната купа за 2023 г. и бивш кандидат за световна шампионка Александра Горячкина. Към тях се присъединяват световният номер две Конеру Хъмпи, тазгодишната претендентка за Световното първенство за жени Лей Тиндзие, както и играчите от топ 10 на света Катерина Лахно, Анна Музичук и Нана Дзагнидзе, чиято адаптивност в различни игрови формати ги прави силни претенденти и за двата турнира.

Общият награден фонд за всеки от двата турнира при мъжете е 350 000 долара, докато при жените е 150 000 долара, като световните шампиони ще вземат съответно 60 000 и 40 000 долара. По регламент мъжете ще играят 13 кръга ускорен шахмат и 21 кръга блиц, докато при жените ще има 11 партии рапид и 17 блиц.

Партиите може да следите:  ТУК за Open секция и ТУК за жени.

Четете още

Избор на редактора