Шести моряк от кораба с кокаин е арестуван

Шести наш моряк е арестуван от полицията, разследваща залавянето на кокаин на стойност 21 милиона евро на българския товарен кораб „Верила“ в Лимерик, съобщава thejournal.ie.

32-годишният мъж в момента е задържан в полицейското управление в дивизия Лимерик.

Вчера бяха арестувани петима наши моряци на възраст 50, 46, 44, 41 и 35 години. Те се разследват за контролиран внос на наркотици.

Продължава претърсването на плавателния съд, което се ръководи от служители на приходната митническа служба.

Половин тон кокаин беше открит на борда на кораба „Верила“, който е пътувал под малтийски флаг и е бил задържан в сряда в ирландско пристанище Лимерик. Екипажът е от 17 българи и един украинец.

Българският кораб „Верила“, собственост на Параходство „Български морски флот“, е задържан в ирландското пристанище и местните власти го разследват за трафик на наркотици. Корабът е за насипни товари. Превозвал е зърно от Канада за Ирландия. На 8 декември е отплавал от канадското пристанище Хамилтън.

Досега ченгетата са иззели редица електронни устройства, включително мобилни телефони, като част от разследването.

Тези устройства се анализират от специализирана полиция в опит да се установят всякакви връзки с превоза на наркотици и потенциални доказателства срещу онези, които са участвали в организирането на доставката на кокаин.

Разследващите все още се опитват да установят дали дрогата е била предназначена за ирландския пазар или е трябвало да бъде доставена другаде в Европа.

През септември повече от два тона кокаин бяха открити на борда на товарен кораб край бреговете на Корк, докато предходния месец същият наркотик на стойност 9,3 милиона евро беше открит в пристанище Росларе.

През юли бали с кокаин, оценени на повече от 4,5 милиона евро, също бяха изхвърлени на бреговата линия на Донегал.

Четете още

Избор на редактора