Ирландия освободи кокаиновия кораб „Верила“

Корабът „Верила“, задържан в Ирландия заради наркотици на борда, е освободен. Това съобщиха от Параходство БМФ, които са собственик на плавателния съд.

След като властите в Ирландия разрешиха отплаването му, той ще напусне пристанище Фойнс по-късно днес. Припомняме, че „Верила“ беше задържан на 19 декември, а на борда бяха намерени около 300 килограма кокаин.

Екипажът – 17 българи и един украинец, бяха задържани за разпит. Ирландските власти оставиха в ареста само двама души – вторият механик Камен Петков, на 35 години, и рулевият Никола Пенчев, на 32 години. Те са с повдигнати обвинения за трафик на наркотици, първото заседание беше на 9 януари, властите в Ирландия не дадоха подробности за него. В първите дни на януари останалите моряци от екипажа се завърнаха в България, предаде БНТ.

Корабът ще отплава днес с новия екипаж, който ги замени. В писмо на изпълнителния директор на БМФ капитан Александър Калчев благодари на ирландските разследващите органи за бързите и резултатни действия по установяване на виновните лица. От Параходството заявяват, че продължат да съдействат на разследването, за да може извършителите да бъдат наказани с цялата строгост на закона.

Фирмата ще предприеме и паралелни съдебни действия срещу всички, за които се установи и докаже съпричастност към това тежко престъпление, се казва още в изявлението.

Четете още

Избор на редактора