Австралия ще избива дивите коне от хеликоптери

Местните власти в Австралия приеха да започнат борба с дивите коне в един от най-големите национални паркове в страната с цел защита на местната фауна и флора, съобщи АФП.

Около 19 000 диви коня, наричани от местните жители бръмби, живеят в националния парк „Косцюшко“ в югоизточната част на страната. Властите в щата Нов Южен Уелс искат да намалят броя на конете на 3000 до 2027 г.

Служителите на парка вече елиминират дивите коне с оръжия и капани или с преместване на екземпляри на други територии. Според Пени Шарп, министър на околната среда и водите на Нов Южен Уелс, тези мерки не са достатъчни. „Инвазивните видове са напът да унищожат застрашената екосистема. Трябва да действаме“, каза тя.

Бръмбитата се смятат са вредители от местните власти, тъй като причиняват ерозия на почвата и унищожават растенията. Те са и в конкуренция с други видове за храна, вода и територия.

„Решението не е лесно, никой не би искал да избива диви коне“, каза Шарп.

Методът на изтребване на конете от хеликоптери вече беше използван през 2000 г. Повече от 600 диви коня бяха избити за три дни. Тогава местните власти отстъпиха пред общественото мнение.

Противниците на избиването смятат, че дивите коне са част от националната идентичност.

Бръмбитата са възпети от австралийския поет Банджо Патърсън (1864-1941), известен с романтическото възхищение от селския живот. Отбор по ръгби в Канбера носи името „Бръмби“. В Австралия живеят 400 000 диви коня, гласят данните на Съвета по инвазивните видове. Тази австралийска неправителствена организация приветства решението на властите в Нов Южен Уелс.

Броят на дивите коне прогресира от година на година. От 15 процента годишното увеличение на броя на бръмбитата вече е 18 процента.

Четете още

Избор на редактора