Москва към София: Не ремонтирайте хеликоптери за Украйна

България е получила нота от Федералната служба по военно-техническо сътрудничество на Руската федерация, в която се заявява, че Москва намира за „категорично неприемливо“ осъществяването на ремонт и модернизация на вертолети от типа „Ми“ в български предприятия, включително „ТЕРЕМ“, и последващата им доставка за Украйна.

За нотата съобщи Министерството на отбраната. В изявлението на МО се казва, че от януари 2022 до април 2023 г. в държавната компания „ТЕРЕМ“ не са извършвани ремонт или модернизация на вертолети от типа „Ми“ (Ми-8, Ми-17 и Ми-24), които впоследствие да бъдат предоставени на Украйна.

Преди ден МО публикува доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на България за 2022 г., одобрен от правителството. В документа е заложена подкрепата за Украйна, като се посочва, че България е солидарна с Украйна и подкрепя нейните легитимни усилия и действия да се противопостави на руската военна агресия, включително и с предоставяне на военна помощ.

В доклада е записано още, че „започнатата в пълно нарушение на международното право неоправдана война в Украйна нанесе щети в особено големи размери върху всички сфери на социалния и икономическия живот. Руските въоръжени сили извършваха системни военни престъпления. Този пълномащабен въоръжен конфликт оказва значително отражение не само върху Украйна и региона, но и в глобален аспект“.

Според документа, войната е довела до разширяване на руската хибридна подривна дейност против държавите от НАТО и ЕС. „Целта на тези действия е насочена основно към: създаване на вътрешнополитическа дестабилизация и обществено противопоставяне; възпрепятстване на решения за укрепване на съюзния възпиращ и отбранителен потенциал; намаляване на солидарността и подкрепата за Украйна и оказването на навременна и ефективна военна помощ; продължаване на зависимостта от руски енергийни доставки“, казва докладът. И допълва, че „България също беше обект на системни руски хибридни въздействия, включително и чрез едностранно прекъсване на газовите доставки, с цел оказване на влияние върху вземането на суверенни национални стратегически решения“.

Докладът посочва руската военна агресия за най-непосредствената заплаха за мира в световен мащаб. Според него деструктивна роля са изиграли индиректните опити от руска страна да създаде втора зона на нестабилност, възползвайки се от съществуващите на Балканите проблеми и противоречия. Според документа в „Република Северна Македония конституционните промени се забавят, включително поради неотшумяващи антибългарски обществено-политически стереотипи“.

Четете още

Избор на редактора