Русия обяви Зеленски за международно издирване

Русия е обявила за международно издирване украинския президент Володимир Зеленски, без да оповестява причините за това, става ясно от съобщение, публикувано днес на сайта на руското министерство на вътрешните работи, предаде Франс прес.

Зеленски се издирва „по член от наказателния кодекс“, гласи краткият текст, в който не пише нищо друго за естеството на обвиненията.

От февруари 2022 г. Русия води война срещу Украйна, която представя като борба срещу „нацисткия режим“ в Киев, посочва АФП.

Зеленски стана една от главните мишени за представителите на руските власти в техните изказвания. Ден след като започна военната си кампания, руският президент Владимир Путин призова украинската армия да го свали от власт, припомня АФП.

Списъкът на издирваните от Русия хора е обширен и включва руски и чуждестранни граждани, особено украинци, уточнява БТА.

През февруари естонската министър-председателка Кая Калас беше добавена в списъка, наред с други представители на властите в балтийските републики.

За да обоснове това решение, Кремъл се позовава на противоположните възгледи за историята, които имат Москва, от една страна, и Литва, Латвия и Естония, от друга. Балтийските републики, които се опасяват от руската военна мощ, смятат, че Съветският съюз ги е окупирал по време на Втората световна война, докато Москва твърди, че ги е освободила, и разглежда всеки друг подход като „фалшифициране на историята“, което в Русия се смята за престъпление, отбелязва АФП.

Четете още

Избор на редактора