Австрия и Франция пускат болните от ковид по улиците

Властите в Австрия и Франция свалят ограничения срещу коронавируса, съобщават световните агенции.

От днес в Австрия не е задължително лицата с положителна проба за КОВИД-19 да бъдат поставяни под карантина. Всеки, който не се чувства зле, може да излезе от къщи, да отиде на бар или ресторант, както и да се появи на работното си място. В този случай обаче заразените лица трябва да носят маска FFP2. Те обаче няма да имат право да посещават болници, старчески домове, начални училища, детски градини и ясли.

Стъпката предизвика полемика в страната, където управляваните от социалдемократите федерални провинции заявиха, че не са участвали във вземането на решението. Освен това стъпката е предприета без факти и доказателства.

Във Франция отидоха още по-далеч с правилата. Там са отменени всички ограничения. Единственото искане за тест за КОВИД-19 е при влизане в страната.

Нова Зеландия официално отвори границите си за първи път от въвеждането на ограниченията за срещу КОВИД-19 в страната. Посетители от целия свят вече могат да влизат в Нова Зеландия, включително пристигащите по море, както и студентите от държави с визи.

Круизни кораби и яхти също ще могат да акостират в пристанищата, като очакванията са приходите от туристите да се увеличат с над четвърт милиард долара.

Повечето посетители, пристигащи в Нова Зеландия, все още трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса и трябва да си направят два теста след пристигането. Няма обаче изисквания за карантина.

От края на март в Испания третират коронавирусната инфекция почти като нормално заболяване, подобно на грипа. Тези, които се заразят с коронавирус и развият само леки симптоми или изобщо нямат такива, могат да продължат да водят нормален живот. Вече не са задължителни нито тестът, нито изолацията вкъщи.

Предишните изисквания продължават да важат само за хората, изложени на риск. Сред тях са тези на възраст над 60 години, лицата с имунен дефицит, бременните жени и здравните работници. Така единственото, което е останало от някогашните драстични мерки срещу разпространението на коронавируса в повечето региони в страната, е задължителното носене на маски на обществени закрити места, в градския транспорт, влаковете и самолетите.

Още в края на януари бях а отменени голяма част пот ограниченията във Великобритания. Тогава отпадна задължителното носене на маски на обществени места и изискването за ваксинационен сертификат. Маските обаче останаха задължителни за транспорта в Лондон. От средата на март отпадна задължението за всички пристигащи в Англия от чужбина да правят тест за КОВИД-19 преди или след пътуване, както и да попълват формуляр за локализация на пътниците. Това се отнася за всички граждани, без значение от ваксинационния им статус.

Четете още

Избор на редактора