Австрия ни дава рамо за двата млрд. евро, които искаме от ЕС за границата

Австрия ще се застъпи пред Европейския съюз България да получи помощ от 2 милиарда евро, за да подсили охраната на границата с Турция. Това обяви канцлерът на Австрия Карл Нехамер по време на съвместен брифинг с президента Румен Радев в Елхово. Засега няма промяна в позицията на Виена срещу присъединяването на България и Румъния в Шенген.

Радев и Нехамер имаха работна среща и се запознаха с помещенията за задържане на опиталите се да влязат незаконно на територията на страната ни. Те огледаха от хеликоптер границата ни с Турция.

Защитата на българо-турската граница е защита и на границата на Австрия, заяви канцлерът Карл Нехамер. Ние сме изключително благодарни за усилията, които българската държава полага за защитата на тази граница, добави той. Президентът Румен Радев изложи средствата, които са необходими, за да бъде усилена тази защита. Австрия подкрепя усилията на България и ние ще се застъпим за това тези 2 милиона евро, които са необходими, да бъдат предоставени, каза още Нехамер.

България подобри значително организацията на охрана по границата с Турция, инсталирахме нови технически системи, предприемаме действия за по-добра подготовка на служителите на гранична полиция. Нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа и България като отговорен член на Европейския съюз полага огромен труд, за да се справи с това предизвикателство. Това заяви президентът Румен Радев на брифинг съвместно с австрийския канцлер Карл Нехамер в Елхово.

Четете още

Избор на редактора